Verschillende technieken

Er zijn veel technieken die je kunt gebruiken als het gaat om dromen. Er zijn technieken om je droomgeheugen te verbeteren, maar ook technieken om lucide te worden. Ook zijn er technieken om je dromen van te voren te besturen. Hieronder zullen er een paar beschreven worden.

Dromen onthouden

Om je dromen zo goed mogelijk te kunnen onthouden is er 1 manier die eigenlijk het beste is. Schrijf elke ochtend je dromen op. Ook al weet je nog maar een klein deel van een droom. Het is vaak zelfs zo dat als je aan het schrijven bent, je steeds meer van de droom gaat herinneren. Onze site heeft als kop dan ook remember your dreams, omdat dit de sleutel is tot lucide dromen, kun je je dromen niet onthouden(minstens 1 per nacht) dan heeft het geen zin om te proberen om lucide te dromen.

Lucide worden

Reality checks

Deze techniek bestaat uit het je regelmatig afvragen of je droomt. Dit doe je door een bepaalt voorwerp(bijvoorbeeld je hand) of persoon(bijvoorbeeld een goede vriend) te gebruiken om jezelf af te vragen of je droomt. Zodra je je handen ziet stel je jezelf de vraag. Als je dit regelmatig doet, komt dit ook in je droom terug en vraag je jezelf in je droom of je droomt. Maar de vraag of je droomt, moet je wel serieus nemen. Het heeft geen zin om elke keer dat je jezelf vraagt: 'droom ik?', gelijk 'nee' te zeggen. Je moet je goed realiseren waarom je wakker bent. Als je dan ook in je droom over de vraag na gaat denken, kom je zeker op het antwoord JA!

Wat is er dan zo anders in een droom dan in de werkelijkheid? Zoek in een droom maar eens naar een lichtknopje, wedden dat het knopje het niet doet. Kijk in je droom maar eens naar een klok en kijk even later weer. Je kunt er zeker van zijn dat de klok niet hetzelfde aanwijst als de eerste keer. Je kunt natuurlijk ook gewoon proberen te vliegen. Maar is het niet zo dat als je twijfelt of je wel wakker bent, je wel moet dromen? Klopt. Toch kun je voor de zekerheid beter niet gelijk uit een raam springen, maar eerst een reality check doen. Je weet het maar nooit.

MILD(Mnemonic Induction of Lucid Dreams)

Kort gezegd komt het erop neer dat je je wekker zet zodat je gewekt wordt midden in je REM slaap. Omdat je nu nog een verse droom in je geheugen hebt, kun je deze gaan analyseren. Waarom was ik niet lucide, welke droomsignalen kwamen erin voor? Na dat je dat gedaan hebt, moet je je goed beseffen dat je zometeen weer gaat slapen en dat je een droom krijgt. Een droom waarin je lucide gaat worden en waar je wel de droomsignalen op pikt. Denk alleen aan de gedachte dat je echt lucide gaat worden, en probeer ondertussen je voorgaande droom op te halen en je hierbij te visualiseren dat je lucide wordt. Verslapt je aandacht, ga dan overnieuw focussen op de gedachte dat je lucide wordt. Doe dit tot je in slaap valt.

WILD(Wake Initiated Lucid Dream)

Ook hier zet je je wekker op een tijdstip in je REM slaap. Probeer weer je net gedroomde droom te herinneren. Ga nu liggen op een voor jou fijne manier en ontspan je helemaal. Bedenk dat je zometeen in een droom overgaat. Maar nu blijf je bewust tijdens de overgang van wakker naar slapen. Je doet dit door gewoon alles over je heen te laten komen en van een afstand bekijken welke beelden er worden gevormd. Maar de truuk is om hierbij wel bewust te blijven. Je stapt nu bijna letterlijk een lucide droom in. Hiervoor heb je wel redelijk wat concentratie voor nodig.

Technieken om lucide te blijven

Draaien om je as

Een veel voorkomend probleem is bewust te blijven in je eindelijk bereikte lucide droom. Een handige manier is het draaien om je as. Het is namelijk de bedoeling om je fantasie te blijven opwekken. Door het draaien om je as, moeten je hersens hard werken om nieuwe beelden te creeëren. Als je dan ook weer stil komt te staan, ben je vaak in een andere droom omgeving beland. Als je aan het ronddraaien bent, moet je wel tegen jezelf zeggen dat als je zometeen stopt je nog steeds in een droom bent. Vaak is het zo dat je denkt dat je wakker bent geworden, maar dat je nog steeds droomt. (een valse ontwaking)